A lovagi felszerelés: A VÉRT (pajzs)

A felszerelés darabjai webboltunkban megrendelhető!

A lovagi felszerelés egyik legfeltűnőbb darabja a pajzs, középkori szóhasználattal ezt vértnek nevezték.
Erről a védőfegyverről kapta a Vértes-hegység a nevét. 1052-ben, amikor Béla herceg csapatai megverték a támadó német hadat, azok menekülés közben annyi pajzsot dobáltak el, hogy máig rajta maradt ez a név e területen.
A köztudattal ellentétben a németek nem a páncéljaikat dobták el, hanem a nagy, nehéz lovagi pajzsokat, hiszen ez a nehéz tárgy akadályoz leginkább a futásban. Erre utal a spártai anyák búcsúzása is, akik hadba induló fiaiknak e szavakkal adták át pajzsukat:
„Ezzel, vagy ezen!”
Vagyis térj vissza győztesen, vagy a győztes csatából hősi halottként. De gyáván, menekülve ne! Hiszen pajzsát csak a menekülő dobja el.
Pajzsot azóta használnak, mióta harcos van a világon. A z ókorban főleg hatalmas kerek vagy téglalap alakúakat használtak, amit jól lehetett a falanx-harcmodornál használni. A korszak végén a hunok jóvoltából megjelent a kengyel és a patkó és ettől kezdve megnőtt a lovas hadseregek jelentősége. A könnyűlovasok kisebb kerek,a gyalogosok- mint pl. a vikingek- nagy, kerek, középen vas dudorral ellátott pajzsokat  használtak.
Aztán a lovagság kialakulásával elterjedtek a szív-alakú pajzsok. A X. század végén a normannokat ábrázoló képeken már mindenhol ezekkel találkozunk.
A lovagi harcmodor elsősorban az egyéni harcos bátorságára alapult, ezt nagyon jól szemléltetik a pajzsok is. Méretük hatalmas lett, a lábszártól az álláig védte a harcost és ívesen meghajolt. Így már nem volt olyan jó a pajzsfalhoz, viszont az egyéni harcost körülölelte, oldalát és hátát is védte.
Ebben a korban tértek át a lovagok vívólándzsa használatról a kopjára.
Már nem a fejük fülé emelve pörgették a lándzsát hanem a hónuk alá szorítva, a vágtató ló teljes erejével bármilyen erős páncélt vagy vértet átdöftek. A pajzsok megint kisebbedni kezdtek, kialakult a klasszikus majdnem háromszög alakú, címerekkel kifestett pajzs.
Nagy Lajos korában már homorúak lettek a pajzsok, amik félcsőszerűen megvezették az ellenség kopjáját és megjelent rajta a lándzsa megtámasztására szolgáló bevágás is.
A teljes lemezpáncélzat megjelenése és a lőfegyver elterjedése végül kiszorította a pajzsokat a harcterekről, de volt még egy típus a huszárpajzs, mely a török elleni végvári harcokban terjedt el. Ez is erősen íves volt, nagyjából téglalap alakú, de a bal sarka erősen megnyúlt felfelé, így az remekül védte a vitéz nyakát az oldalról jövő vágásoktól.
 

A felszerelés darabjai webboltunkban megrendelhető!

Szólj hozzá! Címkék: felszerelés lovag hagyomány termékek pajzs vért lovagi felszerelés
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása